Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 11:59 - Енергийният министър иска студена зима
Автор: hawkeye Категория: Бизнес   
Прочетен: 1093 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.10.2010 11:59


Гледах тази сутрин "Здравей България" по Нова телевизия, в което един от гостите бе министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Темата бе за аварията в Козлодуй, но стана въпрос за очакваната много студена зима и наш Трайчо се изцепи, казвайки нещо от сорта на "Нека е студено, ще продаваме повече енергия и ще вдигнем Брутния вътрешен продукт."
Е, това изречение издава едновременно две неща - че смятаният за реформатор министър няма нищо против да увели печалбите на енергийните дружества за наша сметка /като плащаме по-дебели суми за парно и ток през зимата/ и че си няма и хабер от икономика.
Няма да се спирам на теорията, че Трайков е внедрен в правителството агент на ЕВН, която е развита достатъчно и без мен. Обаче това вдигане на БВП чрез по-студена зима просто ме шокира. По същата логика министърът можеше да каже и че е добре да мине едно голямо земетресение, от което да изпопадат половината блокове. Тогава ще има доста работа за строителните фирми и ще вдигнем БВП до небето.
По-студената зима ще увеличи приходите на енергийните дружества, това е вярно. Това, че парите трябва да излязат от нашите джобове, за министъра не е проблем - народа кучета го яли. На това отдавна сме свикнали. Обаче репликата, че това щяло да вдигне БВП издава вопиющото невежество на Трайчо, който досега чат-пат минаваше за макар и безхарактерен, но по-образован от колегите си. Икономистът би трябвало да е наясно, че увеличените разходи на хората за топло през зимата ще намалят потреблението им на други стоки и услуги. За да си платят парното, ще се откажат да си купят ново палто например и ще карат със старото. Което ще удари бизнеса на шивачите и търговците. Ще пропуснат ходенето на ресторант през уикенда, което ще удари ресторантьорите и т.н. В крайна сметка парите са едни и същи и дали ще ги похарчиш за парно, за нови дрехи или за кино и хапване в мола - от гледна точка на създавания БВП е все тая. Това и всеки обикновен гражданин може да го разбере. Даже без да е министър на икономиката.


Тагове:   студено,   министър,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hawkeye
Категория: Бизнес
Прочетен: 197883
Постинги: 47
Коментари: 70
Гласове: 80
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930