Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 12:07 - Стандартите за месо и мляко ще картелизират браншовете
Автор: hawkeye Категория: Бизнес   
Прочетен: 1534 Коментари: 1 Гласове:
0



Нови стандарти за сирена и колбаси, връщане към забравеното качество на някогашните продукти по БДС - това е една от централните теми в медиите в последните седмици. Посланието, отправено от най-високо равнище в лицето на министъра на земеделието е, че най-после ще ядем качествени млечни и местни продукти. Мирослав Найденов вече е герой за много хора, припомнящи си с носталгия старите времена, когато във всички магазини се продаваше едно и също нещо. Дори у хора с модерен начин на мислене обаче се формира впечатлението за някакъв генерален обрат в политиката, че най-после някой от управляващите е решил да скръцне със зъби на производителите, така че те да спрат "да ни тровят с боклуци". Наистина чудесна идея.
Странно нещо обаче - тези производители кой знае защо не са против тази идея на министъра. И даже я подкрепят с всички сили. Нормално е да се запитаме:

Защо браншовите съюзи са "за" стандартите?

На пръв поглед те би трябвало да са най-засегнати, но не - всички браншови организации прегърнаха инициативата и запретнаха ръкави, за да отговорят възможно най-скоро на изискванията. Хората, свикнали да търсят скритите причини зад всяка промяна, вероятно доста време се чудиха какво става, но в последните дни дойде и отговорът - очакват се много, ама много по-високи цени. А конкуренцията в браншовете се ограничава. Добре за производителите, лошо за нас, потребителите.
Какво постига всъщност държавата с въвеждането на стандарти, били те и незадължителни? БДС беше инструмент на централно-планираната икономика. Нямаше конкуренция, всички произвеждаха едно и също нещо по еднаква технология. И цените се определяха според това как се е събудил сутринта съответния чиновник. Сега е много по-различно. Производители и продукти има много и различни, всеки се стреми да произвежда това, което ще се продава на пазара в оптимални отношения цена/качество. Изборът е огромен. И ако някой иска продукт с някогашното качество, не е голям проблем - има "кренвирши от месо", "по рецептите на баба" и т.н. Значителен брой рекламни послания се стремят да ни убедят, че това е точно продуктът "от едно време". Някогашните БДС не са голяма тайна, вероятно всеки може да разрови архивите, да ги намери и произвежда по тях.

Ако клиентите искаха сирене по БДС, някой вече щеше да го произвежда

В една пазарна икономика ако има търсене, веднага се появява и предлагане.
Сега обаче държавата се намесва силом в този пазар и се стреми да ни убеди да не купуваме сирене от 3 лева, а от 8. И че каймата от 4 лева е боклук, а само тази от 9 лева става за ядене. Ако евтините продукти са опасни за здравето, разбира се, трябва да се спрат. Но не става въпрос за такова нещо. В ход е само една масирана рекламна кампания, която да ни убеди, че трябва да купуваме двойно и тройно по-скъпи храни.  Което естествено се харесва на производителите, тъй като ще могат да печелят повече. Ако продават продукта с 20% над себестойността, при цена 4 лева ще печелят 0.80 лева, а при цена 8 лева - двойно. Затова идеите на земеделското министерство им харесват. Има обаче и друга причина -

стандартите ще улеснят картелизирането

в браншовете. Хлебари, млекари, месари са най-често разследваните за картелни споразумения /договаряния за еднакви и естествено по-високи цени/. Естественото място за такива договорки са браншовите организации на национално ниво, някои от тях вече са глобявани за такива действия от Комисията за защита на конкуренцията. Обаче организирането на един картел не е лесна работа - продуктите са много и различни, технологиите също, така че определянето на картелни цени изисква значителни усилия. Тези усилия сега се спестяват от държавата, която въвежда единни стандарти, към които всички да се придържат.
Конкуренцията обаче ще се ограничи и по друг начин - някой ще определя кой продукт отговаря на стандартите и кой не. Което дава възможности на бюрократите да одобрят или отхвърлят кандидати по някакви техни си правила и по този начин да поддържат картела. Защото всички картели са нестабилни и при нормални пазарни условия накрая се разпадат, тъй като нямат начин да ограничат навлизането на пазара на нови играчи. Да речем, хлебарите си направят картел и решат, че един самун хляб ще струва 2 лева. В количествено изражение потреблението ще падне, защото някои хора ще започнат да купуват по-малко, но тъй като сме свикнали да ядем хляб - печалбите за бранша ще се вдигнат. Тези високи печалби обаче ще привлекат и други предприемачи, които ще отворят нови фурни. Така че средните продажби ще паднат, а с тях и печалбите. Водени от принципа за максимализиране на печалбата, тези хлебари, чието производство е най-ефективно, ще решат, че е по-добре да продават 400 хляба по 1.50 лева, отколкото 200 по 2 лева. Ще се появи натиск за намаляване на цените, които лека полека ще се доближат до пазарните.
Сега този естествен регулативен механизъм ще се наруши, защото

държавата ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара

Как точно ще се процедира още не е регламентирано, но е ясно, че някой трябва да одобри продукта, за да може той да се продава по определения стандарт. Този някой ще е вероятно комисия от земеделското министерство, тоест група чиновници ще решават дали сиренето, кренвиршите или каймата отговарят на изискванията. Като знаем как стават нещата в България, можем смело да предвидим една дълга и скъпа процедура, която сама по себе си би отблъснала част от кандидатите. Тези чиновници ще бъдат подложени и на натиск от всякакви лобита, които ще се борят да запазят пазара си от нова конкуренция. Дори да са неподкупни светци и безкористно отдадени на работата си хора - тяхната пак няма да е лесна.
В крайна сметка от начинанието с новите/стари стандарти за храните вероятно няма да излезе нищо. Колкото и да се иска на производителите, хората нямат пари за скъпи продукти. И сега над половината от доходите си даваме за храна, няма как да купуваме двойно по-скъпо и този дял да надхвърли 100%. "Стандартните" продукти няма да заемат 5-10% от пазара. Но това ще е съвсем различен пазар, на високи цени и почти никаква конкуренция.


 



Тагове:   месо,   мляко,


Гласувай:
0



1. анонимен - Правилата на играта
06.12.2010 16:25
В всяка игра/ пазар/ трябва да има някакви правила, които да опредлят при какви условия ще се печели повече. Стандартът може да е финалното решение, но е началото за по - качествени храни.
А това, че щело да стане многократно по-скъпо е преувеличено. На Баба 3.6% изкара кисело мляко по БДС и то струва само с 10-15 стотинки повече от стандартното. http://www.puls.bg/health/food/news_5873.html

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hawkeye
Категория: Бизнес
Прочетен: 196881
Постинги: 47
Коментари: 70
Гласове: 80
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031