Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2010 09:55 - Не ни трябва еврото, а златен стандарт
Автор: hawkeye Категория: Бизнес   
Прочетен: 3077 Коментари: 5 Гласове:
0



Вече не само финансистите са наясно, че се води война. САЩ и ЕС водят необявена битка за това доларът или еврото ще бъдат световна резервна валута. В последните десет години изглеждаше, че еврото постепенно печели позиции. Сега, след една мощна контраатака, успешна заради действителни слабости на страните в еврозоната, ролите изглежда се разменят.

Не си правете илюзии, че става въпрос за някаква символична титла. Статутът на световна резервна валута дава невероятни привилегии на този, който притежава правото да я създава. Замислете се - САЩ могат днес да решат да напечатат едни 100 млрд. долара, да дойдат с пачките в България и да си накупят каквото им хареса - стоки, фабрики, земя, каквото искат. Срещу тях ще ни дадат някакви хартийки, които не им струват почти нищо. С еврото схемата е малко по-сложна, но резултатът е същият. Новите пари се насочват към нечии джобове и отиват за закупуване на активи - навсякъде, където приемат плащания в евро или в долари. Естествено тия джобове /и в ЕС и в САЩ/, не са джобовете на Ханс, Жак или Джон, а джобовете на големите акули - банки и корпорации, които стават още по-богати с прясно напечатаните пари. Някой чуди ли се още как така лесно изкупиха кажи речи цялата българска икономика? А и не само българската.

Всичките приказки за затягане на бюджетите, за спасителни пакети, са само прах в очите, които да успокоят лековерните граждани и да прикрият истината за задаващата се невероятна инфлация. ЕС каза например, че заделя 1 трилион евро помощ за държави с бюджетни проблеми. Обаче не обясни откъде ще дойдат тия пари. Защото никой в цял свят вече не иска да дава пари назаем. Всички искат само да вземат. Така че Германия и Франция плюс още 2-3 държави ще поемат още дълг, за да попълнят сумата. Този дълг ще са пак държавни облигации, които ще отидат в ЕЦБ, а тя ще ги размени за прясно отпечатани евра. Неотдавна Европейската центрабна банка обяви, че ще приема и облигации с рейтинг на боклук, каквито сега са гръцките. И други рейтинги обаче ще падат, а боклукът в активите на ЕЦБ ще става все повече. Срещу тях еврата в обръщение ще се увеличават, което означава обезценка на еврото. Финансовите пазари знаят това. Затова еврото пада.

За всеки със среден интелект изходът от битката долар-евро също е ясен - ще загубят и двете валути. Дълговете на САЩ и държавите от ЕС са такива, че няма начин да бъдат платени. Могат ли да се изплатят правителствените задължения, надхвърлящи 200%, 500%, че и 750% от Брутния вътрешен продукт?

image

Невъзможно е. Единственият изход е печатане на пари, обезценка на валутата и инфлация. Рано или късно хората ще го разберат. Ще се втурнат да купуват каквито и да са реални активи, само и само да се избавят от обезценяващите се пари. И това ще е краят и за еврото, и за долара.

Трябва ли в такава ситуация да се борим за влизане в еврозоната? /Не че толкова се борим де, но го докарваме на приказки./ Трябва ли да продължим да обвързваме лева с някаква валута, за която всеобщите очаквания са, че ще се обезценява? Очевидно не. Трябва да изберем нещо друго, нещо, което никой на света няма власт да намалява или увеличава по свое усмотрение. Това нещо не може да е ничия друга чужда валута, а реален актив, който притежава ясна и всепризната стойност. Такова нещо може да бъде само златото, което от хилядолетия е символ на парите. Все пак, както беше казал един философ, новото е добре забравеното старо. А множество икономисти /най-вече от Австрийската школа/, от години препоръчват завръщането на златния стандарт като прост и бърз вариант, който ще разреши валутните проблеми и ще направи невъзможен варианта с инфлацията. Той също така ще завърже ръцете на правителствата и ще ги направи много по-дисциплинирани. Което всъщност е причината за отмяната му и за бясната съпротива срещу възраждането му.

В България обаче и правителството няма защо да е против, понеже и сега не можем да печатаме пари и да ги даваме на наши хора. Трябва само БНБ да продаде част от резервите в ценни книжа /дори половината стигат/ и да купи още злато. Ако фиксираме примерно курс 2000 лева за унция злато /колкото горе долу е сега/, левът ще стане най-твърдата валута на света и навсякъде ще бъде приет като платежно средство. Защото навсякъде по света златото си има своята стойност. И за десет години увеличи покупателната си сила спрямо всички валути 4-5 пъти.

image

В най-благоприятния вариант, стига да сме твърди в намеренията си да поддържаме златния стандарт завинаги, инвеститори от цял свят ще ни повярват. Някои ще започнат да спестяват в лева, а не в долари и евро. Което ще увеличи златото в трезорите на БНБ. Ще имаме огромен резерв и твърда валута на фона на обезценяващи се книжни пари около нас. Което може би ще ни даде възможност и ние да понапазаруваме нещо евтино отвън.



Тагове:   стандарт,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Златото е парите на Бог!
29.05.2010 15:41
Напълно подкрепям автора на статията!

Още информация за златото, парите и финансовата система можете да прочетете от :

http://www.whoami-publishing.com/book_flip/index.html

в pdf ( големина 320 MB):

http://whoami-publishing.com/book.zip
цитирай
2. анонимен - не е така пичове
31.05.2010 14:27
много неточно и объркващо писание.какво става ако заменим еврото със злато...нищо.Пишещия си мисли че като пада еврото е лошо ( защото сме вързани към него ) и спасението ни би били ако го заменим със злато.Ами да видим какво правим ..имаме в резерва Х евро и го заменяме със Y злато по текущи цени ..автоматически приемаме че лева е вързан към златото...Златото расте и съответно БНБ печата пари за да покрие разтящото злато, а както знаем печатането на пари означава инфлация ( изкуствена при това )...Единственото важно за просперитета е не каква е валутата , а производителността , конкурентноспособноста и държавността.. Другото ( вкл.простотията в тази драсканица) е маловажно....А whoami е мераклия да търгува с някакво виртоално злато и затова "напълно подкрепя" въпреки че за неговия "бизнес" това няма кой знае какво значени лева към какво ще е вързан или отвързан..
цитирай
3. hawkeye - Грешиш
31.05.2010 16:54
анонимен написа:
...Ами да видим какво правим ..имаме в резерва Х евро и го заменяме със Y злато по текущи цени ..автоматически приемаме че лева е вързан към златото...Златото расте и съответно БНБ печата пари за да покрие разтящото злато, а както знаем печатането на пари означава инфлация ( изкуствена при това )...Единственото важно за просперитета е не каква е валутата , а производителността , конкурентноспособноста и държавността.. ..


В грешка си. Ако има фиксиран курс на лева към златото, цената на златото не се отразява по никакъв начин на количеството левове в обръщение. 1 лев = N грама злато, където N е константа. И няма никаква инфлация. Дали цената на златото е 1000 долара или 10 000 долара - все тая. Повече левове в обръщение ще има само ако нараснат резервите в злато, но нали това е целта - увеличаване на реалното богатство в страната. И пак няма да има инфлация. Една унция злато и преди 100 години и сега купува все едни и същи стоки.
цитирай
4. анонимен - Изумително...
01.06.2010 21:52
Наистина е изумителна, ширещата се финансова посредственост, която индоктриниращото образование и масмедии са успели да наложат в съзнанието на огромен процент от човеците по земята.

Когато страстта от четенето не присъства като жизнена необходимост, се живее в общество на финасова, морална и духовна нищета.
цитирай
5. gencheff - Отвързването на валутите от зла...
03.10.2010 09:01
Отвързването на валутите от златния стандарт е най-големият обир на хората в историята.
Невероятно е как мошеника успява да убеди жертвата, че има полза да бъде търкаляна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hawkeye
Категория: Бизнес
Прочетен: 197885
Постинги: 47
Коментари: 70
Гласове: 80
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930